drlykissas.com

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ

Η σπονδυλική στένωση είναι η στένωση ενός ή περισσότερων επιπέδων μέσα στο νωτιαίο σωλήνα. Ο νωτιαίος σωλήνας σας αποτελεί ένα κανάλι που διατρέχει κατά μήκος την σπονδυλική στήλη και περιέχει τον νωτιαίο μυελό. Λιγότερος χώρος μέσα στο νωτιαίο σωλήνα προκαλεί πίεση στον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα που εξέρχονται από αυτόν (νευρικές ρίζες). Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε πόνο στην μέση και τα πόδια. Αρκετές καταστάσεις και τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.

Η σπονδυλική στένωση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Η πάθηση επηρεάζει πιο συχνά δύο περιοχές της σπονδυλικής στήλης:

Οσφυϊκή Μοίρα: Η οσφυϊκή μοίρα αποτελείται από πέντε οστά (σπόνδυλοι). Οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι, γνωστοί ως Ο1 έως Ο5, είναι οι μεγαλύτεροι ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης.
Αυχενική Μοίρα: Η αυχενική σπονδυλική στήλη αποτελείται από επτά σπονδύλους. Αυτοί οι σπόνδυλοι είναι γνωστοί ως Α1 έως Α7.

Οσφυϊκή Σπονδυλική Στένωση: Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα της οσφυϊκής σπονδυλικής στένωσης περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στη μέση
  • Πόνος που ξεκινά από τους γλουτούς και εκτείνεται μέχρι το πόδι
  • Ένα βαρύ αίσθημα στα πόδια, που μπορεί να συνοδεύεται από κράμπες στο ένα ή και στα δύο πόδια
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα («καρφίτσες και βελόνες») στους γλουτούς μέχρι το πόδι
  • Πόνος που επιδεινώνεται όταν στέκεστε όρθιος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, περπατάτε ή περπατάτε στην κατηφόρα
  • Πόνος που μειώνεται όταν σκύβετε μπροστά, περπατάτε σε ανηφόρα ή κάθεστε

 

Συμπτώματα αυχενικής σπονδυλικής στένωσης

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στον αυχένα, στο ανώτερο τμήμα της πλάτης και στην βάση της κεφαλής
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο χέρι ή/και στο πόδι σας (μπορεί και στα δυο)
  • Αδυναμία ή αδεξιότητα στο χέρι ή/και στο πόδι σας (μπορεί και στα δυο).
  • Προβλήματα ισορροπίας
  • Μειωμένη λειτουργία στα χέρια, όπως προβλήματα με το γράψιμο ή το κούμπωμα των πουκάμισων

Μη χειρουργική θεραπεία για τη σπονδυλική στένωση

Οι μη χειρουργικές θεραπείες βοηθούν κυρίως στη διαχείριση των συμπτωμάτων της σπονδυλικής στένωσης και περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα από το στόμα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής και να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από τη στένωση της σπονδυλικής στήλης. Άλλα φάρμακα με αναλγητικές ιδιότητες περιλαμβάνουν το αντισπασμωδικό φάρμακο γκαμπαπεντίνη και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως η αμιτριπτυλίνη. Για τις μυϊκές κράμπες ή τους μυϊκούς σπασμούς, τα μυοχαλαρωτικά μπορεί να βοηθήσουν.
  • Φυσικοθεραπεία: Οι φυσιοθεραπευτές θα αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης για την υγεία της μέσης και της πλάτης που θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση και τη βελτίωση της ισορροπίας, της ευλυγισίας και της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης. Η ενίσχυση των μυών της μέσης και της κοιλιάς θα ενισχύσει σημαντικά την σπονδυλική στήλη. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να διδάξουν πώς να περπατάτε με τρόπο που ανοίγει το νωτιαίο κανάλι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει έμμεσα στη μείωση της πίεσης των νεύρων.
  • Ενέσεις στεροειδών: Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών στον χώρο γύρω από τα νωτιαία νεύρα (επισκληρίδιος έγχυση) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Χειρουργική για σπονδυλική στένωση

Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Πεταλεκτομή (χειρουργική αποσυμπίεση): Αυτός είναι ο πιο συχνός τύπος χειρουργικής επέμβασης για την στένωση της σπονδυλικής στήλης. Περιλαμβάνει την αφαίρεση του οπίσθιου τμήματος του σπονδύλου. Σκοπός της επέμβασης είναι να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για την ιππουρίδα και τις νευρικές ρίζες.
  • Πεταλοτομή: Πρόκειται για μερική πεταλεκτομή. Ο χειρουργός αφαιρεί μόνο ένα μικρό μέρος του πετάλου – δηλαδή μόνο την περιοχή που προκαλεί την μεγαλύτερη πίεση στα νεύρα.
  • Πεταλοπλαστική: Αφορά την αυχενική σπονδυλική στένωση. Ο χειρουργός αφαιρεί μέρος του πετάλου για να παρέχει περισσότερο χώρο στο νωτιαίο κανάλι. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται μεταλλικές πλάκες ώστε να δημιουργηθεί μια γέφυρα στην περιοχή όπου αφαιρέθηκε το οστό.
  • Τρηματοτομή: Το τρήμα είναι η περιοχή της σπονδυλικής στήλης από όπου εξέρχονται οι ρίζες των νεύρων. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση οστού ή/και ιστού στην περιοχή του τρήματος ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο χώρο για τις ρίζες των νεύρων.
  • Σπονδυλοδεσία: Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται εάν πέραν της σπονδυλικής στένωσης η σπονδυλική στήλη δεν είναι σταθερή. Κατά την σπονδυλοδεσία ενώνονται δύο ή περισσότεροι σπόνδυλοι μεταξύ τους.

 

Τα τελευταία χρόνια ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Λυκίσσας χρησιμοποιεί ελάχιστα επεμβατικές-αναίμακτες τεχνικές με πολύ μικρές τομές ώστε να αποσυμπιέσει τα νεύρα είτε στον αυχένα είτε στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης χωρίς να διαταράσσει τους γύρω μυς και χωρίς απώλειες αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του χρόνου νοσηλείας και την σαφώς ταχύτερη αποκατάσταση σε σχέση με τις παλαιότερες τεχνικές ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η σπονδυλοδεσία κρίνεται απαραίτητη.

Πρόληψη Σπονδυλικής Στένωσης

Μπορώ να αποτρέψω την εμφάνιση σπονδυλικής στένωσης;

Καθώς τα περισσότερα αίτια της σπονδυλικής στένωσης είναι καταστάσεις «φθοράς» που σχετίζονται με την ηλικία, δεν μπορεί κάποιος να αποτρέψει πλήρως την εμφάνιση και την εξέλιξη της σπονδυλικής στένωσης. Υπάρχουν όμως μέτρα η λήψη των οποίων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ή στην επιβράδυνση της εξέλιξης της σπονδυλικής στένωσης. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν:

  • Υγιεινή διατροφή. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο στη διατροφή
  • Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
  • Αποφυγή του καπνίσματος ή διακοπή του καπνίσματος
  • Εξάσκηση για διατήρηση καλής στάσης σώματος
  • Συνεχής σωματική άσκηση

Ασθενής 52 ετών με σοβαρού βαθμού σπονδυλική στένωση και συνοδό σπονδυλολίσθηση Ο3-Ο4 και Ο4-Ο5. Ο ασθενής υπεβλήθει σε αποσυμπίεση και σπονδυλοδεσία με την βοήθεια της ρομποτικής πλοήγησης με εξαιρετικό αποτέλεσμα άμεσα μετεγχειρητικά.

σπονδυλική στένωση