drlykissas.com

ΠΑΙΔΟΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ

Σήμερα, η προσδοκία μας να παρέχουμε την ασφαλέστερη και την πιο προηγμένη μυοσκελετική φροντίδα για τα παιδιά είναι ισχυρότερη από ποτέ, χάρη στην ειδική εστίαση και την τεχνογνωσία των παιδορθοπαιδικών χειρουργών και παιδιάτρων μας.
Πολλές οικογένειες από όλη τη χώρα μας επισκέπτονται καθώς γνωρίζουν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζεται από τους καλύτερους ιατρούς στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, δηλαδή με μη εξελισσόμενη βλάβη του εγκεφάλου η οποία επηρεάζει την κινητικότητά τους, μπορεί να αναπτύξουν μια σειρά από μυοσκελετικά προβλήματα που σχετίζονται με την παραμόρφωση της ανάπτυξής τους – παραμορφώσεις των οστών, εξαρθρήματα, δύσκαμπτους τένοντες και μύες – καθώς και αυξημένο μυϊκό τόνο που προκαλείται από μη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι εκδηλώσεις της εγκεφαλικής παράλυσης μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά, και οι ορθοπαιδικοί που παρακολουθούν τέτοιους ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα πολύπλοκη σειρά μυοσκελετικών εκδηλώσεων. 

Οι κύριοι στόχοι στη θεραπεία των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση είναι η βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους και η πρόληψη των παραμορφώσεων. 

Για τα παιδιά που είναι σε θέση να περπατήσουν, η διατήρηση και η βελτιστοποίηση αυτής της ικανότητας και της ανεξαρτησίας που προσφέρει, αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο. 

Από την άλλη, οι στόχοι της θεραπείας για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση που δεν είναι σε θέση να περπατήσουν, έχουν ως επίκεντρο να βοηθήσουν το παιδί να διατηρήσει μία άνετη και ισορροπημένη θέση στην αναπηρική καρέκλα. Αυτό βοηθά το παιδί να παραμένει σε όρθια θέση και να παρατηρεί το περιβάλλον του και να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω του.

Η θεραπευτική προσέγγιση των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση διακρίνεται σε συντηρητική (φαρμακευτική ή μη φαρμακευτική) και χειρουργική. 

Η μη φαρμακευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

i) Τη φυσικοθεραπεία και την εργοθεραπεία. 

ii) Τη χρήση ναρθηκών και κηδεμόνων

iii) Την εφαρμογή διαδοχικών διορθωτικών γύψων. 

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης περιλαμβάνει από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, όπως οι βενζοδιαζεπίνες.

Η χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται συνήθως μετά την ηλικία των 7-8 ετών γιατί σε αυτή την ηλικία έχει ολοκληρωθεί η ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος και του προτύπου βάδισης και ο νεαρός ασθενής είναι συνήθως συνεργάσιμος ώστε να ακολουθήσει το μετεγχειρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης. 

Λυκίσσας, Μ. (2023). Σύγχρονη Παιδοορθοπαιδική. Ιατρικές Εκδόσεις Βασιλειάδη.

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ & ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

Οι παραμορφώσεις του άκρου ποδός στα παιδιά περιλαμβάνει μια σειρά από καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα οστά, τους τένοντες και τους μύες του ποδιού. Μεταξύ αυτών οι πιο συχνοί που αντιμετωπίζονται από την ομάδα μας είναι η ραιβοϊπποποδία , η κοιλοποδία, το επικουρικό σκαφοειδές και ο συγγενής κάθετος αστράγαλος.

Οι γονείς που αναζητούν θεραπεία για τα παιδιά τους με παραμορφώσεις του ποδιού, είναι σημαντικό να συμβουλευτούν έναν έμπειρο παιδοορθοπαιδικό χειρουργό. Όχι μόνο θα ενημερωθούν για όλες τις σχετικές μη χειρουργικές τεχνικές, αλλά σε περίπτωση που η χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία, οι έμπειροι στον τομέα αυτό παιδοορθοπαιδικοί θα έχουν το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας.

Ραιβοϊπποποδία

Είναι μία από τις συχνότερες παραμορφώσεις του άκρου ποδός με επίπτωση 1 ανά 700 με 1000 γεννήσεις και διακρίνεται σε συγγενή και επίκτητη. Η επίπτωση της ραιβοϊπποποδίας διαφέρει ανάλογα με το φύλο και τη φυλή. Τα άρρενα προσβάλλονται 2,5 φορές συχνότερα από τα θύλεα. Λυκίσσας, Μ. (2023). Σύγχρονη Παιδοορθοπαιδική. Ιατρικές Εκδόσεις Βασιλειάδη.

Κοιλοποδία

H κοιλοποδία χαρακτηρίζεται από υψηλή ποδική καμάρα και οφείλεται στην πελματιαία κάμψη των έσω μεταταρσίων. Το παιδί με κοιλοποδία μπορεί να έχει αστάθεια κατά τη βάδιση και να χοροπηδά τριγύρω στην προσπάθειά του να περπατήσει. Η κοιλοποδία τις περισσότερες φορές σχετίζεται με μια υποκείμενη νευρολογική νόσο η οποία θα επηρεάσει τους αυτόχθονες μύες του άκρου ποδός και τους περονιαίους, ιδιαίτερα το μακρό περονιαίο μύ. Λυκίσσας, Μ. (2023). Σύγχρονη Παιδοορθοπαιδική. Ιατρικές Εκδόσεις Βασιλειάδη.

Επικουρικό Σκαφοειδές

Το επικουρικό σκαφοειδές αποτελεί φυσιολογική παραλλαγή η οποία απαντάται στο 12% του πληθυσμού. Συχνά συνυπάρχει πλατυποδία. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται πριν από την εφηβεία οπότε ο ασθενής παραπονείται για πόνο και οίδημα αντίστοιχα προς το έσω πελματιαίο τόξο. Συνήθως συνυπάρχει ιστορικό αθλητικής ενασχόλησης (συνήθως οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα). Λυκίσσας, Μ. (2023). Σύγχρονη Παιδοορθοπαιδική. Ιατρικές Εκδόσεις Βασιλειάδη.

 

Συγγενής Κάθετος Αστράγαλος.

Ο συγγενής κάθετος αστράγαλος αποτελεί ανωμαλία του άκρου ποδός η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύσκαμπτης παραμόρφωσης η οποία δίνει στον άκρο πόδα την εικόνα της κυλιόμενης σφραγίδας. Η παραμόρφωση αυτή είναι το αποτέλεσμα του μη ανατάξιμου ραχιαίου εξαρθρήματος του σκαφοειδούς σε σχέση με την κεφαλή του αστραγάλου. Λυκίσσας, Μ. (2023). Σύγχρονη Παιδοορθοπαιδική. Ιατρικές Εκδόσεις Βασιλειάδη.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

Τα παιδιά αγαπούν να τρέχουν και να πηδούν; αγαπούν τα άλματα και γενικώς οποιοδήποτε είδος αθλοπεδιάς. Με όλη αυτή τη δραστηριότητα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κακώσεων είτε στο σπίτι, είτε στην παιδική χαρά ή οπουδήποτε αλλού. Ενώ πολλές από τις κακώσεις τους μπορεί να είναι αβλαβείς, σε ορισμένες περιπτώσεις τα παιδιά μπορεί να υποστούν κάποιο κάταγμα ή αλλιώς να “σπάσουν” κάποιο από τα οστά τους. 

Γενικότερα, η αντιμετώπιση των καταγμάτων μπορεί να γίνει με συντηρητικές ή χειρουργικές μεθόδους ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποιο κάταγμα, θα πρέπει άμεσα να αναζητήσετε την ιατρική φροντίδα, ώστε να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία.

 

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Κατά την περίοδο της ανάπτυξης των παιδιών, οι παραμορφώσεις των άκρων άκρων, συμπεριλαμβανομένων των βλαισών ή ραιβών γονάτων, είναι από τις πιο συχνές αιτίες για μια επίσκεψη στον παιδοορθοπαιδικό.

Σε πολλές περιπτώσεις, η παραμόρφωση των κάτω άκρων διορθώνεται από μόνη της. Ωστόσο, στις περιπτώσεις εκείνες όπου η κατάσταση επιμένει ή η ανωμαλία γίνεται πιο έντονη, απαιτείται ιατρική παρέμβαση. Τα παιδιά που γεννιούνται με ή στην πορεία εμφανίζουν διαφορές στο μήκος των κάτω άκρων μπορούν να επωφεληθούν από μια σειρά θεραπειών η οποία μπορεί να είναι απλή όπως η χρήση κατάλληλων υποδημάτων ή πιο περίπλοκη όπως είναι η επιμήκυνση του κάτω άκρου με χειρουργική επέμβαση.

Όταν ενδείκνυται η χειρουργική επιμήκυνση των κάτω άκρων, οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί μπορούν με ασφάλεια και σταδιακά να επιμηκύνουν το υπολοιπόμενο άκρο από 15 έως 20 εκατοστά.

ΑΝΙΣΟΣΚΕΛΙΑ

Η ανισοσκελία αποτελεί τις ευδιάκριτες διαφορές στο μήκος των κάτω άκρων που μπορεί να σχετίζονται με τη φυσιολογική διαμόρφωση του άκρου ή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της διαταραχής της επιμήκους ανάπτυξης του κάτω άκρου. 

Τα αίτια της ανισοσκελίας είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν:

  • Τη λοίμωξη (πυογόνος καταστροφή του συζευκτικού χόνδρου)
  • Τις συγγενείς ανωμαλίες (εστιακή δυσπλασία του εγγύς μηριαίου, αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου, ημιυπερτροφία)
  • Τις παραλυτικές καταστάσεις (εγκεφαλική παράλυση, πολιομυελίτιδα)
  • Τους όγκους
  • Το τραύμα 
 
Λυκίσσας, Μ. (2023). Σύγχρονη Παιδοορθοπαιδική. Ιατρικές Εκδόσεις Βασιλειάδη.

ΣΚΟΛΙΩΣΗ / ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Η σκολίωση και άλλες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά, όπως η κύφωση, η σπονδυλόλυση, η σπονδυλολίσθηση και το ραιβόκρανο μπορεί να είναι ιδιοπαθείς (αγνώστου αιτιολογίας), συγγενείς (εκ γενετής) ή νευρομυϊκής αιτιολογίας (σχετιζόμενες με παθήσεις του νευρικού ή του μυϊκού συστήματος).

Σκολίωση

Η σκολίωση είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει κυρτώσεις διάφορων βαθμών σε σχήμα “S “, είτε προς τη δεξιά είτε προς την αριστερή πλευρά της. Η επίπτωση της σκολίωσης σε αγόρια και κορίτσια είναι η ίδια μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Μετά την ηλικία των 10 ετών τα κορίτσια τείνουν να εμφανίσουν συχνότερα παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Από τα παιδιά που αντιμετωπίζονται χειρουργικά η αναλογία θήλεα/άρρενα είναι 8-9/10. 

Κύφωση

Η κύφωση είναι η υπερβολική προς τα εμπρός κύρτωση της σπονδυλικής στήλης κατά την οποία η σπονδυλική στήλη δημιουργεί μία προς τα πίσω στρογγυλή όψη σχήματος “C”.

Σπονδυλόλυση και Σπονδυλολίσθηση

Η συχνότερη αιτία του χαμηλού πόνου στη μέση που εμφανίζουν οι έφηβοι αθλητές είναι ένα κάταγμα στα οστά που συνθέτουν τη σπονδυλική στήλη (σπόνδυλοι), γνωστή ως σπονδυλόλυση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κάταγμα αυτό μπορεί να συνδυάζεται με αστάθεια η οποία προκαλεί μετατόπιση του σπονδύλου, γνωστή ως σπονδυλολίσθηση.

Ραιβόκρανο

Το συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο είναι μία μυοσκελετική ανωμαλία που παρατηρείται κατά τη γέννηση ή την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από τη βράχυνση του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός από την μια πλευρά του αυχένα. Η υποκείμενη αιτία μπορεί να είναι το σύνδρομο διαμερίσματος του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός ή η ενδομήτρια θέση του εμβρύου. Η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου συνυπάρχει στο 20% των περιπτώσεων. Λυκίσσας, Μ. (2023). Σύγχρονη Παιδοορθοπαιδική. Ιατρικές Εκδόσεις Βασιλειάδη.

Νευροϊνωμάτωση

Η νευροϊνωμάτωση είναι μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από όγκους ή νευροϊνώματα που αναπτύσσονται στο νευρικό σύστημα και κάτω από το δέρμα. Τα παιδιά με Νευροϊνωμάτωση τύπου 1 συχνά αναπτύσσουν ορθοπαιδικά προβλήματα, όπως σκολίωση και δυσπλασία της κνήμης.

ΔΥΣΠΛΑΣΤΙΚΟ ΙΣΧΙΟ

Εάν το παιδί σας έχει κάποια δυσμορφία στην άρθρωση του ισχίου, έχετε έλθει στο σωστό μέρος. Το τμήμα του δυσπλαστικού ισχίου στελεχώνεται από εξειδικευμένους παιδοορθοπαιδικούς οι οποίοι έχουν την εμπειρία, τις δεξιότητες και την τεχνολογία για την ακριβή διάγνωση του προβλήματος και την αποκατάστασή του στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Αναλαμβάνουμε παιδιά που έχουν συγγενή ή επίκτητη δυσπλασία στο ισχίο από τη γέννησή τους και καθ’όλη την περίοδο της εφηβείας τους. Χρησιμοποιούμε τις τελευταίες διαγνωστικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων των υπερήχων, των παραδοσιακών ακτινογραφιών, το αρθρογράφημα, την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία.

 

LEGG-CALVE-PERTHES

Η Legg – Calve – Perthes ή άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής είναι μια ασθένεια του ισχίου κατά την οποία η κεφαλή του μηριαίου οστού που βρίσκεται στην άρθρωση του ισχίου θρυμματίζεται. Παρουσιάζεται με ασαφή πόνο στην περιοχή του ισχίου ή του γόνατος σε παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει μη-χειρουργικές και χειρουργικές θεραπείες με πρωταρχικό στόχο την πρόληψη της παραμόρφωσης και τη διατήρηση του εύρους κινήσης της άρθρωσης του ισχίου.


ΕΙΔΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Στην ομάδα της Παιδοορθοπαιδικής, οι ειδικοί μας στην Παιδιατρική των Αθλητικών Κακώσεων επικεντρώνονται στην φροντίδα αποκλειστικά των νεαρών αθλητών. Παρέχεται ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης φροντίδας το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού σας – είτε μετά από έναν τραυματισμό είτε βοηθώντας το να βελτιώσει γενικά τις επιδόσεις του.

Οι νέοι συμμετέχουν σε αθλήματα σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Τα παιδιά και οι έφηβοι όχι μόνο συμμετέχουν σε πλέον ανταγωνιστικά αθλήματα, αλλά υποφέρουν επίσης και από πολλούς τραυματισμούς που σχετίζονται με αυτά. Η ομάδα μας ειδικεύεται σε αθλητικές κακώσεις σε παιδιά. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να κυμαίνονται από απλά διαστρέμματα και κακώσεις του συζευκτικού χόνδρου, διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα, εξάρθρημα της επιγονατίδας, δισκοειδή μηνίσκο, καθώς και τραυματισμούς του προσθίου χιαστού συνδέσμου.

Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Σύγχρονη Παιδοορθοπαιδική

Δρ. Μάριος Γ. Λυκίσσας

Ιατρικές Εκδόσεις Βασιλειάδης

Ένας σαφής, πρακτικός οδηγός για νέους ορθοπαιδικούς χειρουργούς και παιδιάτρους. Ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan Hospital, ο Δρ. Λυκίσσας μοιράζεται πολύτιμες γνώσεις για τη διαχείριση κοινών παιδοορθοπαιδικών προβλημάτων, τονίζοντας τις μοναδικές ικανότητες ταχείας ανάρρωσης των σκελετών των παιδιών. Αυτό το εγχειρίδιο είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για ορθοπαιδικούς χειρουργούς και παιδιάτρους που επιδιώκουν να βελτιώσουν την πρακτική τους στην παιδιατρική φροντίδα. Βρείτε το βιβλίο εδώ