drlykissas.com

Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μοιάζουν με ελαστικά μαξιλάρια μεταξύ των σπονδύλων που δρουν ως αμορτισέρ και εξασφαλίζουν την ομαλή κίνηση της σπονδυλικής στήλης ενώ ταυτοχρόνως απορροφούν τους κραδασμούς. Η φυσιολογική θέση του κάθε δίσκου είναι σε άμεση γειτνίαση με τις νευρικές ρίζες που νευρώνουν τα άνω ή τα κάτω άκρα. Καθώς οι δίσκοι αλλοιώνονται με την ηλικία (εκφύλιση) ή καταστρέφονται από κάποιον τραυματισμό, γίνονται επιρρεπείς σε κήλες (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν την μετακίνηση μέρους του δίσκου από τη θέση του και να πιέσουν το νεύρο που διέρχεται ή εξέρχεται από το ίδιο επίπεδο.

Αν και η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τμήμα της σπονδυλικής στήλης, οι κήλες της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα είναι οι πιο συχνές. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο χαμηλά στην μέση ή στον αυχένα μαζί με πόνο που αντανακλά στο πόδι (ισχιαλγία) ή στο χέρι (αυχενική ριζίτιδα), με ή χωρίς αδυναμία ή/και μούδιασμα.

 

Αυχενική ριζίτιδα 

Αυχενική ριζίτιδα είναι η επώδυνη εκείνη κατάσταση η οποία οφείλεται σε πίεση ή φλεγμονή της αυχενικής νευρικής ρίζας στο σημείο εξόδου της από τη σπονδυλική στήλη, σημείο που ονομάζεται μεσοσπονδύλιο τρήμα. Τα συμπτώματα της αυχενικής ριζίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία σε διαφορετικές περιοχές του ώμου, του βραχίονα ή του χεριού. Συχνές καταστάσεις που σχετίζονται με την αυχενική ριζίτιδα περιλαμβάνουν την αυχενική δισκοκήλη και την αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια.

Μη χειρουργική θεραπεία της αυχενικής ριζίτιδας

Η λογική της μη χειρουργικής θεραπείας ενισχύεται από τα αποτελέσματα διαφόρων επιστημονικών μελετών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυχενική ριζίτιδα συνήθως βελτιώνεται με το χρόνο χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Ορισμένες μη χειρουργικές μορφές θεραπείας αναφέρονται παρακάτω.

Αυχενικό κολάρο και ξεκούραση

Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης είναι σημαντικό οι ασθενείς να απέχουν από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αυχένα. Ένα μαλακό αυχενικό κολάρο μπορεί συνήθως να περιορίσει την κίνηση του αυχένα παρέχοντας μια σχετική ακινητοποίηση σε θέση ανάπαυσης.

Φαρμακευτική Αγωγή

Όποτε είναι δυνατόν, ο χειρουργός της σπονδυλικής στήλης μπορεί να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ιδιαίτερα στην αρχή του προβλήματος. Αν και μερικές ριζίτιδες μπορούν να ανταποκριθούν σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συνιστάται επίσης μια σύντομη από του στόματος φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη.

Φυσικοθεραπεία

Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να εφαρμόσει έλξη δια του αυχένα για την ανακούφιση του πόνου. Εάν η έλξη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ο ασθενής μπορεί να προμηθευτεί μια συσκευή έλξης και να τη χρησιμοποιήσει από μόνος του στο σπίτι σε τακτική βάση. Όταν ο πόνος μειωθεί, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας των μυών του αυχένα και του ώμου που έχουν αποδυναμωθεί από την ακινησία και τον πόνο.

 

Επισκληρίδια έγχυση κορτικοστεροειδών

Σε πολλές περιπτώσεις, οι αρχικές θεραπείες για την οσφυϊκή δισκοκήλη είναι αναποτελεσματικές. Η επισκληρίδιος έγχυση κορτικοστεροειδούς μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίμονο πόνο. Η θεραπεία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τοπική αναισθησία με ακτινοσκοπική καθοδήγηση.

Η μεμβράνη που καλύπτει την σπονδυλική στήλη και τις νευρικές ρίζες ονομάζεται σκληρά μήνιγγα του νωτιαίου μυελού. Ο χώρος που περιβάλλει τη σκληρά μήνιγγα είναι ο επισκληρίδιος χώρος. Κατά την επισκληρίδιο έγχυση χορηγείται τοπικά στον επισκληρίδιο χώρο αντιφλεγμονώδης ουσία (κορτικοστεροειδές) για να μειώσει τη φλεγμονή των νευρικών ριζών και κατ’ επέκταση τον πόνο. Η επισκληρίδιος έγχυση μπορεί να προσφέρει μόνιμη ανακούφιση από τον πόνο ή ανακούφιση για αρκετούς μήνες.

Η βελτίωση μπορεί να εμφανιστεί άμεσα ή σταδιακά εντός δύο εβδομάδων. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να ανταποκριθούν σε μία έγχυση, ενώ μερικοί άλλοι μπορεί να χρειαστούν έως και τρείς, που θα εφαρμοστούν σε μεσοδιαστήματα ενός έως τριών μηνών. Οι περισσότεροι ασθενείς θα ωφεληθούν από ταυτόχρονη φυσικοθεραπεία που θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου φυσικοθεραπευτή.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης

Ελάχιστα Επεμβατική Μικροδισκεκτομή / Διαδερμική Αφαίρεση Δίσκου

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να πιέσει τους νευρικούς σχηματισμούς και να προκαλέσει σοβαρό, οξύ πόνο, μούδιασμα ή/και αδυναμία στα κάτω άκρα. Με την ελάχιστα επεμβατική μικροδισκεκτομή αφαιρείται το τμήμα του δίσκου το οποίο πιέζει τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα μήκους μόλις 2 εκατοστών και πάντα με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση χρησιμοποιεί μια πολύ μικρότερη τομή από τις παραδοσιακές ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης και δεν προκαλεί βλάβη στους ραχιαίους μύες με αποτέλεσμα την άμεση χωρίς πόνο κινητοποίηση του ασθενούς και την ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση. Πρόκειται για αναίμακτη μέθοδο θεραπείας. Από την άλλη μεριά, η χρήση του μικροσκοπίου εξαλείφει την πιθανότητα υποτροπής η οποία αποτελεί συχνή επιπλοκή άλλων μεθόδων δισκεκτομής.

Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης

Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία

Η Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία είναι η επέμβαση κατά την οποία ένα τμήμα του εκφυλισμένου αυχενικού δίσκου αφαιρείται με σκοπό την άρση της πίεσης στις αυχενικές νευρικές ρίζες από τις κήλες των αυχενικών μεσοσπονδύλιων δίσκων. Ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης (κλωβός) και οστικό μόσχευμα εισάγονται στη θέση του αφαιρεθέντος αυχενικού δίσκου ώστε να διατηρηθεί το μεσοσπονδύλιο ύψος και να ευοδωθεί η σπονδυλοδεσία των παρακείμενων αυχενικών σπονδύλων.

Η επέμβαση της Πρόσθιας Αυχενικής Δισκεκτομής και Σπονδυλοδεσίας είναι ελάχιστης επεμβατικότητας, αναίμακτη και γίνεται με πρόσθια προσπέλαση από τον τράχηλο με τομή 2-3 εκατοστών ανάλογα με τον αριθμό των δίσκων που χρειάζεται να αντικατασταθούν. Η επέμβαση είναι εξαιρετικά ανεκτή από τον ασθενή ο οποίος εξέρχεται από το νοσοκομείο την επομένη ημέρα του χειρουργείου.

Ασθενής 28 ετών με μεγάλη κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου Α6-Α7 δεξιά η οποία προκαλεί μούδιασμα και αδυναμία του δεξιού άνω άκρου. Ο ασθενής υπεβλήθη σε πρόσθια αυχενική αποσυμπίεση με αποτέλεσμα την άμεση υποχώρηση των συμπτωμάτων του.