drlykissas.com

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΜΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της σκολίωσης παιδιών και εφήβων απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία, καθώς διαφέρει από τη χειρουργική προσέγγιση που εφαρμόζεται για την αποκατάσταση της σκολίωσης ενηλίκων. Οι ενήλικες ασθενείς ενδέχεται να παρουσιάζουν διάφορες συνυπάρχουσες παθολογίες, όπως οστεοπόρωση, δισκοπάθεια, σπονδυλική στένωση και αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που περιπλέκει τη χειρουργική αποκατάσταση παραμορφώσεων όπως η σκολίωση. Οι παθολογίες αυτές συνήθως εκλείπουν όταν ο ασθενής είναι παιδικής ή εφηβικής ηλικίας, γεγονός που διευκολύνει τη χειρουργική διόρθωση της σκολίωσης. Ωστόσο, το πρόβλημα που υφίσταται είναι ότι και πάλι εγκυμονεί κίνδυνος πρόκλησης νευρολογικής βλάβης ακόμη κι αν εφαρμοστούν προηγμένες χειρουργικές τεχνικές. 

Για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου, έχει εφαρμοστεί το χειρουργικό σύστημα πλοήγησης O-ARM II από τις ΗΠΑ. Αυτό το σύστημα επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της τοποθέτησης εμφυτευμάτων με τη χρήση αξονικού τομογράφου κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ενισχύοντας σημαντικά την ακρίβεια της επέμβασης. Η ορθή χρήση του συστήματος αυτού, προκειμένου να εξαλειφθεί η πιθανότητα ιατρικού λάθους, απαιτεί εκτεταμένη και μακροχρόνια εμπειρία από τον χειρουργό. Ο Ορθoπαιδικός Χειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Δρ. Μάριος Λυκίσσας ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσε αυτή την τεχνολογία για τη χειρουργική σκολίωσης παιδιών και εφήβων.

Το O-ARM II και τα ρομποτικά συστήματα πλοήγησης επιτρέπουν την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών προσεγγίσεων για τη διόρθωση της σκολίωσης, καθοδηγούμενων από διεγχειρητική απεικόνιση. Αυτό διασφαλίζει ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, ενώ αποτρέπει ταυτόχρονα τυχόν επιπλοκές. Με την ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων στη χειρουργική αντιμετώπιση παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης, παρέχεται η δυνατότητα στους ασθενείς για ταχύτερη ανακούφιση από τον πόνο και βελτιωμένα αισθητικά αποτελέσματα.

Ασθενής με νευρομυϊκή σκολίωση (Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία τύπου 1) που σε ηλικία 4 ετών υπεβλήθη σε χειρουργείο εκπτυσσόμενων ράβδων με την βοήθεια του O-arm για την διόρθωση της σκολίωσης και την βελτίωση της αναπνευστικής του λειτουργίας. Απεικονιστικός έλεγχος πριν και 48 ώρες μετά το χειρουργείο. Σήμερα είναι 12 ετών και πρόκειται πλέον για το μακροβιότερο παιδί με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία τύπου 1 παγκοσμίως χάρη στην έγκαιρη επέμβαση σε μικρή ηλικία.

Άλλο ένα ζήτημα που προκύπτει από την εφαρμογή των παραδοσιακών χειρουργικών μεθόδων είναι ότι αυτές βασίζονται συχνά σε πολλαπλές ακτινογραφίες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για να επιβεβαιώσουν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Οι ακτινογραφίες αυτές με τη σειρά τους αυξάνουν την έκθεση του ασθενούς στην ακτινοβολία. Αντίθετα, το σύστημα O-ARM II μειώνει την ανάγκη για αυτές τις διεγχειρητικές ακτινογραφίες, ελαττώνοντας έτσι τη αθροιστική δόση ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται οι ασθενείς παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Η ενσωμάτωση συστημάτων πλοήγησης όπως το O-ARM II στη χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης παιδιών και εφήβων αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στην παιδιατρική ορθοπεδική φροντίδα. Τα συστήματα αυτά βελτιώνουν την ακρίβεια της διαδικασίας, ενισχύουν την ασφάλεια λόγω της πρόληψης επιπλοκών και παρέχουν σαφώς ανώτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αισθητική διόρθωση της παραμόρφωσης. Ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, αυτά είναι τα 3 χαρακτηριστικά τα οποία αναφέρει ο Δρ Λυκίσσας ως τα 3Α της χειρουργικής πλοήγησης, με την ορθή χρήση της οποίας έχει χειρουργήσει περισσότερα από 800 παιδιά κάθε ηλικίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 
 

Ασθενής 5 ετών με συγγενή σκολίωση (ημισπόνδυλος Ο1). Απεικονιστικός έλεγχος πριν και 48 ώρες μετά το χειρουργείο με την βοήθεια του O-arm.

Ασθενής 13 ετών με ιδιοπαθή σκολίωση. Εικόνες πριν και 48 ώρες μετά το χειρουργείο με την βοήθεια του O-arm.

Ασθενής 13 ετών με ιδιοπαθή σκολίωση. Εικόνες πριν και 48 ώρες μετά το χειρουργείο με την βοήθεια του O-arm.

σκολίωση